Fd eleven Emma Svensson

Möt Emma Svensson, tjejen som efter sina tre år hos oss på Aspero Idrottsgymnasium i Halmstad tillbringat snart fyra år på college innan proffskarriären tar vid, allt för att ha studierna att falla tillbaka på om proffskarriären inte blir som tänkt. Givetvis har förberedelserna inför proffskarriären varit högt prioriterade samtidigt som Emma varit noga med att lämna college till sommaren med en examen i händerna. 

Emma, du har är i USA och pluggar på college. Det är ditt fjärde år, vilket innebär att du tar examen till sommaren. Hur kommer det sig att det blev college efter studenten?
 

Efter studenten visste jag att jag ville ta mitt spel till nästa nivå och jag visste också att college skulle få mig att spela mot några av de bästa i världen. Jag tog min möjlighet att få en helt fantastisk utbildning utomlands samtidigt som jag fick utveckla mitt spel och spela golf varje dag. College har nog alltid varit min dröm, har alltid velat plugga i USA och att få spela golf samtidigt var helt perfekt. 

 

Skulle du rekommendera en svensk student att prova vingarna på college?

College är det bästa beslutet jag har gjort i mitt liv. Jag har haft så kul, träffat människor från hela världen, rest överallt i hela USA, fått en helt fantastisk utbildning (en kandidat i Business Marketing) som dessutom är på engelska, lärt mig mycket om mig själv och blivit mycket mer självständig. Jag har älskat min tid på college och känns tråkigt att det snart är över men är taggad på mitt nästa kapitel i livet. College är definitivt något som jag rekommenderar till svenska studenter, det är extremt lärorikt och du kommer ha den roligaste tiden i dit liv. Jag känner verkligen att mitt golf spel dessutom har tagit en ny nivå och det är tack vare college och vårt strikta schema.

 

Vad pluggar du till?

Jag pluggar Business Marketing med en minor i Management. Så nu när jag tar examen så får jag en kandidat i Business Marketing and Management. Jag har verkligen älskat min inrikting jag har valt. Det har varit kämpigt många gånger då vi pluggar exakt lika mycket som de studenter som inte har en idrott, och vi är borta så mycket som vi är. Men det har verkligen lärt mig att ta vara på min tid och ligga före med studierna hela tiden.

 

Vad har du fokuserat mest på i USA, studierna eller golfen? 

Jag skulle säga att jag har fokuserat lika mycket på båda, när du är här borta så har du inte så mycket val. På min skola har vi ungefär 14 000 elever varav endast 500 är atleter. Så vi går på ett helt vanligt universitet med exakt lika mycket plugg och studier som en student som inte har en idrott. Därför måste du planera extra mycket för att inte hamna efter. För oss så ser våra dagar ut följande, fys 6-7,  skola 8-12 och träning 13-17. Sedan plugg efter det, så det är väldigt hektiska dagar vilket jag älskar. Det har fått mig förberedd för hur mitt liv kommer se ut efter college. Men med det sagt så menar jag att du måste fokusera mycket på skolan för att kunna ta din examen, men självklart är golf ett väldigt stort fokus också. Det är väldigt viktigt att hitta en balans som fungerar för dig.

 

Du har en utbildning att falla tillbaka på om du inte lyckas inom golfen? 

Ja, jag valde att läsa en utbildning som jag verkligen kommer att kunna ha nytta av och kunna falla tillbaka på. Enligt mig vet du aldrig vad som kan hända gällande skador eller om du helt enkelt tappar intresset och motivationen. Då är det skönt att veta att min utbildning är likvärdig en sådan som jag hade fått i Sverige, bonus är att den är på engelska. 

 

Du var en ganska duktig golfspelare när du valde att flytta till USA, offrade du någonting golfmässigt genom att plugga på college jämfört med att satsa på en proffskarriär direkt? 

Nej det tycker jag verkligen inte, ute på touren är det extremt stor konkurrens och jag kände att jag inte var redo. Det var aldrig på min tanke att bli proffs direkt, jag ville uppleva college och få en riktigt bra utbildning innan jag tar steget in i min proffskarriär. Jag kände också att jag inte ville stressa fram någonting, jag hade mycket kvar att jobba på och kände verkligen att college kunde ta mig till en ny nivå, som jag skulle ha nytta av i min proffskarriär. Så nej jag tycker verkligen inte att jag har offrat något golfmässigt, snarare lärt mig att planera min tid, vilket har gjort min träning mer effektiv och jag har utvecklats extremt mycket både på och av banan.

 

 

Känner du att du har utvecklats mycket under dina år på college? 

Ja, det känner jag verkligen. Min dröm är att spela i USA och genom att ha varit här på college har jag fått spela på de bästa banorna i landet vilket har hjälpt mig så mycket. Jag har fått spela mer och på bättre banor än vad jag hade fått göra om jag stannade hemma i Sverige. Så jag har verkligen utvecklats på college, inte bara extremt mycket inom golfen utan även som människa.

 

Vad har du för drömyrke om du inte försörjer dig på golfen?

Jag har lite olika tankar men ett av de är verkligen att starta mitt egna klädmärke, eller jobba inom marknadsföring och investeringar. 

 

Hur ser tiden efter college ut? Kommer du satsa på golfen eller är det andra saker som hägrar? 

Efter att jag tar min examen, blir jag proffs direkt och kommer att fortsätta att spela i USA. Jag har bestämt att åka hem över sommaren, träffa min tränare Thomas Lindström och träna stenhårt. Jag kommer sedan åka över under sommaren en snabbis och spela någon tävling men framförallt förbereda mig för hösten, då jag kommer spela kvalet till LPGA (Ladies Professional Golf Tour) här i USA. Att bli golfproffs har alltid varit min dröm och jag tror stenhårt på att jag kan ta mig dit. 

 

Tack för att du tog dig tid Emma, och lycka till, i första hand med att ta din examen sedan med din proffskarriär! 


 

Halmstad