Möt fd eleven Malin Vingeskog

Möt Malin Vingeskog, som efter sin gymnasietid på Aspero har valt att stanna i Halmstad för att härifrån satsa på golfen!

Malin, du tog studenten från Aspero för några år sedan, och vad jag har förstått har du varit kvar i Halmstad hela tiden? Vad har du haft för dig sedan studenten? 

Ja det stämmer. Jag har stannat kvar i Halmstad. Första året efter studenten läste jag lite fristående kurser på högskolan i Halmstad och jobbade vid sidan av. Sedan efter ett år började jag plugga på ett program på högskolan. 

 

Du läser på Högskolan i Halmstad, vad är det du pluggar? 

Jag läser ett program som heter "Professionell idrottskarriär och arbetsliv, PIKA". Programmet är anpassat för elitidrottare, exempelvis så är studietakten 75% istället för 100%. Det betyder att jag läser en kandidatexamen inom idrottsvetenskap på fyra år istället för tre vilket passar perfekt att kombinera med min idrott. Alla våra föreläsningar spelas in så vi kan ta del av dem om vi är påväg på tävlingar. Ibland har vi också olika tentamensdatum att välja på så det är väldigt flexibelt men kräver också väldigt mycket eget ansvar. Eftersom Högskolan i Halmstad är ett Riksidrottsuniversitet så finns det möjligheter att få sin utbildning anpassad för sin idrottssatsning. 

 

Kan du kombinera dina studier med golfandet? 

Att plugga på vintern passar mig bra eftersom golf i huvudsak är en sommaridrott. Genom Högskolan är jag också en del av Svenska Golfförbundets Elitmiljö i Halmstad. Det är en elitmiljö där vi har golfträning tillsammans med tränare i grupp två gånger i veckan, inte så olikt träningen på Aspero. Jag tror att det är viktigt att träna i grupp även fast jag håller på med en individuell idrott, det är viktigt att träna på att tävla. Det ger mig också möjlighet att träna och spela på alla banor i Halmstad, vilket är grymt! 

 

Under din tid hos oss på Aspero spelade du golf, hur har det gått med den karriären efter studenten? 

Det går bra! Jag spelade förra året mitt första år som proffs och tävlar främst på Swedish Golf Tour men även lite på LET Access som är undertouren till Damernas Europatour, LET. Jag kvalade också till LET i vintras men det räckte tyvärr inte hela vägen den här gången. 

 

Vi på Aspero ser dig även ibland i receptionen på gymmet, är det ett jobb utöver pluggandet eller hur kommer det sig att du hamnat där? 

Det stämmer, jag jobbar både i receptionen och har gruppträningspass på Idrottscentrum. Jag tjänar lite pengar på golfen men inte tillräckligt för att jag ska kunna leva på det på heltid och på somrarna får jag inga studiemedel från CSN så jag har valt att arbeta lite på vintrarna. Jobbet på gymmet är perfekt, ofta på kvällstid och helger och jag har nästan kunnat välja mina arbetstider själv. Är det så att jobbet krockar med golfen så går det alltid att byta pass. 

 

Visste du vad du ville göra efter gymnasiet under din tid på Aspero? 

Jag visste inte riktigt vad jag ville göra efter studenten när jag gick på gymnasiet. Jag visste att jag ville fortsätta att satsa på golfen så länge som jag känner att jag utvecklas men inte vad jag skulle göra vid sidan av. Jag visste att jag ville stanna i Sverige och inte ville åka till USA på College vilket annars är det vanligaste inom golfen, så jag fick hitta en annan väg. Jag testade att plugga heltid och att jobba lite men det var svårt att få tiden att räcka till så studier på deltid passade bra för mig. 

 

Hur ställde du din golfsatsning mot studierna? Hade du någon tanke med studierna under gymnasiet? 

Min idrott kommer i första hand men utbildning har också alltid varit viktigt för mig. Oavsett hur lång eller kort min idrottskarriär blir så kommer jag någon dag att behöva göra något annat och då är det viktigt för mig att ha en utbildning att falla tillbaka på. På gymnasiet läste jag ett utökat program, över 3000 poäng, vilket kanske är lite överambitiöst men det var viktigt för mig att inte missa några kurser och bli fullt behörig till högskolan. När min idrottskarriär tar slut så vill jag kunna börja jobba direkt och inte behöva lägga flera år på att utbilda mig. Därför har det varit naturligt för mig att studera och utbilda mig vid sidan av idrotten. 

 

Fungerade det för dig att både satsa på studierna och golfen på Aspero? 

Det har fungerat bra för mig att kombinera studier och idrott både på Aspero och på högskolan. Det som jag upplever är svårast är att inte hamna efter när jag är iväg på resor och tävlingar då är jag ofta väldigt trött och vill inte behöva lägga energi på för många saker. Jag tror det är viktigt att göra en sak i taget, när jag är på tävling så tävlar jag, när jag är i skolan så pluggar jag och att använda tiden så effektivt som möjligt. Såklart inte glömma bort att vila också. 

 

Hur ser de närmaste åren ut för dig i stora drag?

Jag tar min examen nu i vår och kommer att flytta till Stockholm och fortsätta min golfsatsning därifrån. Min sambo arbetar som golftränare och har fått jobb på en golfklubb där uppe. Det blir lite kortare säsong för mig men det finns bra träningsmöjligheter under vintern och är nära till Arlanda när jag spelar tävlingar utanför Sverige. Jag kommer att fortsätta att satsa på golfen att tag till men får se vad det blir på sidan av idrotten nu efter flytten och examen. 

Lycka till Malin!

Halmstad